fredag 15 juli 2011

Dag 1

Dagbok från Makedonien 3-8 juni 2011
Klass 9 från Lilla Akademien på klassresa


 

 

Fredag den 3 juni.
Äntligen! Årskurs 9 från Musikskolan Lilla Akademien ska på klassresa till Makedonien. 31 elever plus två lärare, Niklas Breman och Darren Troy, plus två mammor, Maria Ekdahl Filipson och undertecknad, Mikaela Fredholm Kindblom, ska åka till Makedoniens huvudstad Skopje via Budapest. Samling på Arlanda prick klockan 08.00. Nåde den som kommer försent! Först på plats: Darren Troy. Första elev på plats: Yuan-Min. Och ingen har glömt sitt instrument. Alla ska ju ta med sina instrument till Makedonien, utom pianisterna, gitarristerna och cellisterna och Sofia, som spelar slagverk.

Vi kommer fram till Skopje utan missöden. Budapest var otroligt vackert - från luften. Och vi fick mat på planet - eller åtminstone mackor - så jag och Maria slapp oroa oss för det. I Skopje väntar ambassadör Lars Wahlund med buss och egen limousine, som undertecknad och Niklas får åka med i till vandrarhemmet i Skopje. Det är varmt, spännande och landskapet är sagolikt. Väl framme i Skopje blir det incheckning två och två i de trevliga rummen på vårt vandrarhem. 




Sedan blir det en snabb middag med liten förvirring kring bordsvattnet (Går det att dricka? Nej, jo. Drick!)och så promenad genom den spännande staden i regnet, längs floden Vardar och över den praktfulla stenbron, till musikskolan Ilija Nikolovski-Luj i stadens centrum. Vi ska delta i en skolkonsert, och det visar sig bli en lång konsert, lika lång som skolkonserterna på Lilla Akademien. Här på Ilija Nikolovski-Loj går nära nog 2000 elever som alla har piano som första obligatoriska instrument, sedan kan de välja ett eget soloinstrument eller dansa balett. Vi får höra många temperamentsfulla pianister, en mycket virtuos ung man på ackordeon (dragspel), en ung dam som trollar fram en magisk "Claire de lune" på vibrafon, en baryton, en trumpetare, inga cellister alls men ett par violinster. Kitiara och Sofia från Lilla Akademien tar publiken med storm med sitt stycke "Caprice basque", och ser sedan klädsamt förvånade ut över applåderna. Matilda och Suhae spelar en stämningsfull "Waldesruhe" av Dvorak och Astrid, Linnea och Rebecka visar på elegant samspel med det svängiga stycket av Piazzolla. Sommarens örhänge är helt klart temat ur filmen "Merry Christmas Mr Lawrence" av japanen Sakamoto som Fred har valt, och som han spelar tillsammans med Johannes och Victoria. Alla nynnar vi på temat någon gång under resans gång.

 

När konserten är slut efter drygt tre timmar (puh!) är kvällen ingalunda slut. Då ska vi till residenset, alltså ambassadör Lars hem, och grilla och mingla. Det blir en glad och uppsluppen och plaskig avslutning på en mycket lång dag - med alla nior (nästan) i ambassadörens pool!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar