fredag 15 juli 2011

Dag 4

Måndag den 6 juni
Idag är det Sveriges nationaldag och Lilla Akademiens nior ska spela på ambassadörens mottagning på residenset. Dels ska niorna framföra de stycken som de spelade på avslutningskonserten i Stockholm på Capitol den 29 maj, dels ska de spela det stycke som de själva varit med om att komponera under ledning av Niklas Breman, döpt till "Finalissimo". Många är oroliga för hur det ska gå - vem har hunnit öva under de senaste dagarna? 


På förmiddagen går Maria och jag och letar efter en bankomat för att fylla på förrådet av dinarer - det är inte överallt det funkar att betala med kort eller i euro. Sedan irrar vi runt i Skopje på jakt efter frimärken och så fastnar vi i en stor mattaffär... Vi träffar klassen och Milka på en restaurang i centrum, i närheten av den svenska ambassaden, och får köttsoppa eller tonfisksallad till lunch - som fräsch omväxling efter alla köttgrytor. Under eftermiddagen ska alla få gå till musikskolan och repetera och sedan gäller det att byta om till konsertkläderna. Det visar sig att flera av niorna har fel eller inga konsertkläder med sig - uppgifterna har tydligen varit luddiga från reseplanergruppen - och flera av tjejerna rusar iväg till Vero för att köpa en ny klänning. Bela beslutar sig för att spela i gröna byxor ändå.

På residenset råder kaos, eller så är det bara premiärnerver hos alla. Lars och Niklas styr och ställer. Men när allt är klart kan Lars ta emot gästerna tillsammans med sin fru Helena och en violintrio bestående av Maya, Felicia I och Josefin. Snart är den vackra trädgården fylld av gäster från världens alla håll och kanter som lyssnar på de musicerande niorna på terrassen framför poolen. Lars håller sedan ett inspirerat tal som får alla att känna sig välkomna och så dirigerar Niklas alla niorna när de allra sista gången spelar "Finalissimo". Det är ett stort ögonblick, och lite sorgligt också. När Milkas man Josef lite senare bjuder upp hela klassen på en traditionell makedonisk långdans har den eventuella melankolin bytts ut mot uppsluppenhet. Och kvällen avslutas under mycket stoj och glam med ett sent bad i poolen. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar