fredag 15 juli 2011

Dag 6

Onsdag den 8 juni

Ingen vill åka hem. Men vi måste. Frukostbuffén är den bästa hittills och vi tar motvilligt farväl av Ohrid. Maria fotograferar och smiter iväg med Liljiana för att köpa en fotbollströja till Fabians lillebror via en frukt och grönsaksmarknad där hon köper frukt och kakor till oss alla. Vi kramar om Liljiana och så åker vi. På bussen sover alla igen och missar ånyo de praktfulla vyerna när vi klättrar över bergen på slingriga vägar tillbaka till Skopje. Vi åker till ambassaden och hämtar alla instrument samt tackar och säger adjö till våra nya vänner. Det känns lite märkligt att stiga in i våningshuset i centrala Skopje där Sverige och Norge har sina ambassader i samma trappuppgång. Milka har ordnat lunchmackor till alla men glömt att Astrid är glutenallergiker. Vi får rusa ut till en liten lunchrestaurang tvärs över gatan och ordna gratinerad broccoli åt henne. Både Lars och Niklas håller tacktal till oss alla och och alla barn får av Lars varsin pin med svenska/makedonska flaggan på. Så säger vi hej då till Milka, Josef, Jovan och Helena från musikskolan i Skopje och så bär det av till flygplatsen. Där gör vi alla av med våra sista dinarer i den lilla flygplatsshoppen. Visste ni förresten att Skopjes flygplats heter Alexander the Great?

Vi kör samma rutt som på ditvägen, via Budapest, men den här gången tycks det gå mycket fortare. När vi kommer fram till Arlanda på onsdagskvällen, står ivriga mammor och pappor och väntar utanför bagageutlämningen. Och så skiljs alla åt, niorna som inte är nior mer. Det är sorgligt!

Vi har varit på en underbar klassresa tillsammans till Makedonien! Stort tack till Lars och hans familj och stab som så vänligt ställt upp med att organisera allting i Makedonien, från resebiljetter till maträtter. Men mest av allt har det varit ert jobb, alla ni i underbara ungar i klass 9. Det är ni som gjort den här resan möjlig, främst tack vare ert musicerande, men glöm inte heller julbasaren och alla kokosbollar som ni har sålt.

Martin frågade mig en gång under resan vad det var jag skrev i min lilla bok hela tiden. Här har du svaret - om än något redigerat!
Tack till er alla och lycka till nu på gymnasiet!

Bilderna är tagna av Maria Ekdahl Filipsson, Mikaela Kindblom och Matilda Fredholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar