fredag 15 juli 2011

Dag 2

Lördag den 4 juni
Det är frukost på restaurangen intill vandrarhemmet mellan 7 och 9. Egentligen är frukosten till tio, men reseledare Darren vet av erfarenhet att man inte får upp alla i tid om man inte ställer fram klockan lite. Vi vuxna suckar över kaffet som smakar illa men Darren och Niklas kommer snart på att man kan beställa jättegott kaffe vid sidan om frukostmenyn. 


 Klockan tio ska vi få en guidad tur genom Skopje med ambassadören och hans två livvakter, Nemed och Mentor. De hjälper oss att gå över gatorna, växla pengar, pruta i affärer och att inte gå vilse i den enorma marknaden. Lars berättar och pekar och trivs uppenbart med uppgiften att visa oss runt i den vackra och mycket brokiga staden som just nu genomgår en enorm byggboom. 1963 drabbades staden av en massiv jordbävning, och en del byggnader har inte återuppförts ordentligt sedan dess. Dessutom är det politiska val - i morgon på söndag faktiskt.

Vi landar på en mycket trevlig restaurang i gamla stan och pustar ut i skuggan, äter tomat och gurksallad - landets specialitet - och kebab av fårkött. Sedan släpper vi niorna loss för en stunds flanering i staden på egen hand. Många av oss gör fina fynd bland smycken, tyger och kryddor. En av oss hittar också en massa pengar på gatan. Men det visar sig vara en del av en lokal sed - att slänga sedlar på gatan utanför en nyöppnad butik. Det är klurigt svårt för flera av oss att betala med både euro och den makedoniska valutan som heter dinarer. Tur att Samuel kan räkna! 25 dinarer är lika med 4 kronor så fyra flaskor vatten för 100 dinarer är billigt...



 På eftermiddagen vandrar vi hem till vårt hotell. Många tar omvägen hem via det enorma hypermoderna köpcentret Vero som ligger granne med vandrarhemmet. Vår andra middag på restaurangen bredvid vandrarhemmet kostar 48 kronor per person inklusive en coca cola per person och vi vuxna parkerar oss i baren för att hålla koll på ungarna. I kväll får de lov att antingen gå till Vero eller till det intilliggande badet. I centrum får de inte vara eftersom där pågår en fotbollsfest med massor av influgna irländare som dricker öl på uteserveringarna. Det blir en lång varm kväll med mycket spring mellan rummen på hotellet, badet och Vero. Men alla är tillbaka på vandrarhemmet klockan tio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar